Identificatie van vleermuizen met DNA barcoding

Alle DNA sporen achtergelaten door individuele gewervelden kunnen op soort worden geïdentificeerd. Met behulp van aangetroffen materiaal, zoals uitwerpselen, haar, huid, bloed, beenderen, weefsels en dergelijke is identificatie mogelijk met DNA barcoding analyse. Deze analyse kan bijvoorbeeld gebruikt worden om:

  • Muizen in een gebied op soort te brengen met uitwerpselen. Daarvoor is een speciale muizenlokbuis ontwikkeld voor het verzamelen van uitwerpselen.
  • Vleermuizen identificeren m.b.v. uitwerpselen aangetroffen op roestplekken.
  • Aangetroffen dierlijke resten zoals, haar, huid, bloed, beenderen en weefsels op soort te brengen.

De techniek

DNA barcoding analyse maakt gebruik van universele primers, waarmee een specifiek deel van het DNA van gewervelden vermenigvuldigd wordt. Vervolgens wordt de DNA volgorde van dit stuk vermenigvuldigde DNA bepaald en vergeleken met alle DNA volgordes in de database. Aan de hand van deze database kan de soort zeer betrouwbaar geïdentificeerd worden. De DNA barcoding analyse wordt ook aangeboden als kit Syl158 om de analyse op eigen lab uit te voeren.

Rapportage

De verkregen DNA volgorde samen met de gevonden DNA sequentie uit de database worden weergeven in overzichtelijk rapport inclusief referenties van de gebruikte technieken en alle controles die uitgevoerd zijn.