Wie zijn wij

Sylphium molecular ecologySylphium molecular ecology is sinds 2012 een dienstverlenend bedrijf voor moleculaire technieken (eDNA) ter ondersteuning van ecologisch onderzoek. Alle aangeboden technieken zijn door het bedrijf zelf of in samenwerking met andere bedrijven ontwikkeld. Sylphium molecular ecology is dus niet alleen een dienstverlener maar nadrukkelijk ook een ontwikkelaar van eDNA detectietechnieken voor ecologisch onderzoek en waterkwaliteitsbeheer. Het bedrijf is gevestigd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen het bedrijf is veel kennis aanwezig op het terrein van zowel ecologie als moleculaire biologie. De combinatie van deze disciplines vormt de basis voor de ontwikkeling van detectiemethoden van DNA in oppervlakte water. Deze basis is versterkt door het aangaan van een samenwerking met diverse ecologische adviesbureau’s, zoals Koeman en Bijkerk BV en ATKB

De door Sylphium ontwikkelde technieken zijn gebaseerd op het feit dat elk in water levend organisme, celmateriaal in het water achterlaat. Hierbij kan gedacht worden aan b.v. slijmcellen, schubben en darmepitheelcellen in feces. Dit celmateriaal bevat DNA dat environmental DNA, oftewel eDNA, wordt genoemd. Dit eDNA kan worden gebruikt als een goede en betrouwbare indicator voor de aanwezigheid van soorten  in een waterlichaam.  Zie het kopje eDNA voor meer informatie. Met deze technieken kunnen vissen en amfibieën aangetoond en geïdentificeerd worden zonder invasieve methoden zoals fuik en electro-vissen te gebruiken.

Een andere toepassing van deze techniek is het monitoren zwemwaterkwaliteit op  de eventuele aanwezigheid van ziekteverwekkers zoals de parasiet Trichobilharzia die zwemmersjeuk veroorzaakt. Detectie middels eDNA is een zeer snelle, gevoelige en betrouwbare methode om ziekteverwekkers in oppervlaktewater aan te kunnen tonen. De snelheid en gevoeligheid van detectie overtreft die van de thans gangbare methodes. Door de eenvoudige manier van bemonsteren en de snelle analyse kan een besmetting goed gemonitord worden en kan het zwemwater direct na het einde van de besmetting weer opengesteld worden.