Sylphium molecular ecology is een in 2012 gestart biotechnologie bedrijf dat gespecialiseerd in moleculair genetische technieken (eDNA) ter ondersteuning van ecologisch onderzoek. Alle aangeboden technieken zijn door het bedrijf zelf of in samenwerking met andere bedrijven en instanties ontwikkeld, zoals Bureau Waardenburg,  ATKB en Wetterskip Fryslân. Naast het aanbieden van analyse diensten, biedt Sylphium molecular ecology ook een breed scala aan analyse kits aan. Deze kits kunnen door (water)laboratoria ingezet worden om in eigen beheer DNA analyses uitvoeren.

Het bedrijf is gevestigd bij de Rijksuniversiteit Groningen en bevindt zich hierdoor in een academische setting. Sylphium heeft directe toegang tot de nieuwste ontwikkelingen en technieken en bezit hierdoor veel specifieke kennis op het terrein van zowel ecologie, moleculaire biologie en bioinformatica. Deze kennis wordt binnen Sylphium molecular ecology ingezet voor het geven van advies op het gebied van moleculaire technieken ten bate van het ecologisch onderzoek.

In 2016 is Sylphium molecular ecology een samenwerking aangegaan met diverse partijen voor de ontwikkeling van (q)PCR apparatuur specifiek voor ecologisch onderzoek, voedingsindustrie, agricultuur, onderwijs en aanverwante industrieën . Dit consortium bestaat naast Sylphium molecular ecology uit Fluctus (industrieel ontwerp), Interay Solutions BV (electronica), S&S systems (software) en de Rijksuniversiteit Groningen (optisch detectie). Het doel van dit consortium is een snel, betrouwbaar en intelligent qPCR apparaat te ontwikkelen en op de markt te brengen.