Elke cel van een organisme bevat genetisch materiaal in de vorm van DNA. Organismen die in een aquatisch milieu leven of tijdelijk verblijven, laten in deze omgeving biologisch materiaal achter. Dit biologische materiaal kan bestaan ​​uit b.v. huidschilfers, slijm, ontlasting met darmepitheelcellen of individuele cellen. Dit biologische materiaal wordt relatief gemakkelijk verspreid. Uit dit biologische materiaal kan DNA geïsoleerd worden. Het geisoleerde DNA wordt environmental DNA (eDNA) genoemd en is een goede afspiegeling van de soortensamenstelling in een bepaalde omgeving.

eDNA-technologie biedt de mogelijkheid om organismen in water te detecteren zonder ze visueel te observeren of te vangen. Dit biedt voordelen aan traditionele methoden omdat het minder arbeidsintensief is dan de traditionele methoden en het ecosysteem niet verstoort wordt. Sylphium biedt een breed scala aan eDNA-tests. In de nabije toekomst zullen nieuwe tests aan deze lijst worden toegevoegd. Sylphuim geeft daarnaast ook advies om ecologische vraagstukken te kunnen oplossen met eDNA. (Zie consultancy)

Voor een eDNA-analyse worden de volgende stappen uitgevoerd:

  • Monsterneming
    Water, uitwerpselen en grond kunnen worden bemonsterd om de soortensamenstelling te bepalen. Sylphium moleculaire ecologie heeft samplesets ontwikkeld voor verschillende soorten samples. Na bemonstering worden de monsters bewaard in een speciale buffer (met interne controle) en kunnen ze bij kamertemperatuur worden bewaard. Zie sectie monsterneming voor meer informatie.
  • eDNA-extractie uit monster (gespecialiseerd laboratorium)
    Schoon eDNA is vereist voor betrouwbare eDNA-tests. Sylphium moleculaire ecologie heeft eDNA-extractiekits ontwikkeld. De extractie moet worden uitgevoerd in een gespecialiseerd laboratorium. Sylphium biedt ook de mogelijkheid om deze analysis uit te voeren. Zie sectie bemonstering voor meer informatie.
  • Bepaling van DNA uit doelorganisme (gespecialiseerd laboratorium)
    Sylphium moleculaire ecologie biedt een breed scala aan verschillende ecologische tests op basis van eDNA aan als kit of als service. Bekijk hier de complete lijst. Alle tests zijn gevalideerd volgens strikte regels die zijn opgesteld door de moleculaire ecologie van Sylphium om er zeker van te zijn dat de test doet wat het ‘zegt’ dat het zal doen.